Een concept van een Chinees medicinaal dieet - Chinees medisch centrum Serenita

Ga naar de inhoud
Concept van een Chinees medicinaal dieet
 
 
In China dateert het concept van ‘functioneel voedsel’ (voedsel dat niet alleen voedt, maar ook therapeutische eigenschappen bevat) van 4000 jaar geleden. Functionele voeding bevat een hoog aantal biologische actieve componenten die een persoon zijn fysieke en mentale gezondheid verbetert. Yi Yin, een legendarische premier die leefde in de Shang Dynastie (1700-1100 BC), benadrukte de waarde van extracties, vooral die van geneesmiddelen. Het hof wees vroeg in de Zhou Dynastie (1100-221 BC) een shiyi (voedingsdeskundige) aan voor het paleis. De shiyi onderzocht de relatie tussen de kwaliteit van voedsel en de voedingswaarde, maar ook het effect op de gezondheid. In dit artikel beschrijven wij het concept van een Chinees medicinaal dieet.
 
Door de eeuwen heen, is de Chinese keuken ontwikkeld tot een gevarieerde keuken die veel meer groente en vlees gebruikt dan er beschikbaar is in het westen. Een belangrijke factor bij deze ontwikkeling is het verband tussen diëten en traditionele Chinese medicijnen (TCM). Voeding wordt niet alleen als levensbehoefte gezien. Het bevat therapeutische eigenschappen en wordt voorgeschreven door TCM-dokters.  Terwijl acupunctuur, kruiden en massages vooral voor kwaaltjes is, is de eerste stap naar gezondheid een dieet volgen. Het is bekend dat China onder lucht-, bodem-, en watervervuiling lijdt. Toch is de levensverwachting van de bevolking gegroeid tot 71 jaar. Daarmee concurreert het met het Westen. Dit is heel verbazingwekkend, aangezien de gemiddelde Chinese bevolking onder een lager inkomen, tekort aan medische hulp, en ernstige vervuiling leeft dan de gemiddelde Westerling.
 

Voeding als medicijn
 
Volgens de Chinese geneeskunde zorgt een voorzichtig geselecteerde combinatie van kruiden ervoor dat je hele systeem een geconcentreerde energieboost krijgt. Dit is ook wel een ‘medicinaal dieet’, omdat veel van deze kruiden in heerlijke gerechten verwerkt zitten. Het is niet ongewoon voor de Chinezen om een klein kwaaltje te behandelen met een speciaal bereide maaltijd of om een bepaald ingrediënt te gebruiken in een gerecht. Dat soort functionele voedsel is vooral populair in Chinese huishoudens waar kennis van voedsel als medicijn doorgegeven wordt aan de volgende generatie, dit zijn wij grotendeels kwijtgeraakt.
 
De kennis van het gebruik van voedsel als medicijn is even handig als een volle medicijnkast. Ook al zijn moderne medicijnen er al sinds het begin van de vorige eeuw. Er zijn altijd mensen die liever voedsel als een alternatieve manier van genezen gebruiken. Als een persoon last heeft van een chronische- of een stofwisselingsziekte, waarbij medicijnen of kruiden niet de beste optie zijn, kan voedsel een belangrijke manier van genezen zijn. Het voedsel zorgt niet alleen voor de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, maar zorgt ook voor therapeutische genezing van een ziekte.
 

Wat is het concept van een Chinees medicinaal dieet en de TCM-context van voedsel en medicijnen?
 
Een Chinees medicinaal dieet is geen simpele combinatie van voedsel en kruiden, maar een speciaal bereid gerecht gemaakt van Chinese kruiden, voedsel en specerijen, volgens de theoretische richtlijnen van een dieetbereiding. Dergelijk dieet volgt na diagnose volgens TCM van de verschillende symptomen van een ziekte. Een dieet is voor om ziektes te voorkomen en te genezen, je conditie te verbeteren, en/of om het verouderingsproces te vertragen.
 
Eén van de unieke concepten van TCM is dat voedsel en medicijnen van dezelfde bron komen. Ze zijn gebaseerd op dezelfde theorieën en hebben dezelfde gebruiken. TCM beweert ook dat een goede, stromende Qi (essentiële energie) aanwezig moet zijn. Als de Qi is verstoord, is de kans op ziek zijn groot. De stroming van je Qi moet doortastend zijn om gezond te blijven. Het kan verbeterd en in goede staat gehouden worden door te veranderen wat we eten. Hoewel Chinese dokters jaren moeten studeren om medicinale kruiden voor te schrijven, kan iedereen de basis huishoudelijke medicijnen gebruiken in het dagelijkse leven. Het is een oude traditie om thuis kruiden toe te voegen aan een salade. Deze kruiden zijn goede toevoegingen aan verschillende verse soepen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen.
 

De karakteristieke eigenschappen van het gebruiken van Chinees functioneel voedsel voor gezondheid en genezing zijn:
 
Symbiose van voedsel en medicijnen
Medicijnen en voedsel werken als aanvullingen en complimenteren elkaar. Functionele levensmiddelen zijn gemaakt met medicinale eigenschappen. De effecten van de medicijnen zijn sterker als ze gecombineerd zijn met voedsel.
 
Toepassing door te kijken naar symptomen en tekens
TCM diagnoses en therapie zijn gebaseerd op het nuanceren van symptomen en tekens. Dit wordt gebruikt in de keuze van functionele voeding. Door middel van specifieke groepen van symptomen en tekens weet u welke behandeling er nodig is. Bijvoorbeeld bij een milt deficiëntie, dat aan de hand van een zwakke levenskracht, zwakheid van de ledematen, verlies van eetlust en opgezwollen onderbuik geconstateerd kan worden, zijn Chinese dadels, gember, Chinese zoete aardappel en ginseng een goede toevoeging voor een versterkte functionerende milt.
 
Unieke kooktechnieken en procedures
Om zeker te zijn van een gewenst resultaat van een medicinaal dieet, worden kruiden en voedsel speciaal verwerkt. bijvoorbeeld in stukken snijden, drogen of vermalen. Daarnaast worden kooktechnieken gebruikt om de effectieve delen van functioneel voedsel bij elkaar te houden en het volle effect van de behandeling te benadrukken. Correcte technieken zorgen er ook voor dat de oorspronkelijke sappen en smaken van de ingrediënten behouden blijven. De aantrekkelijke kleuren, aroma’s en texturen zorgen voor het opwekken van eetlust. Normale kookmethoden zijn stomen, stoven, koken of het maken van een soep. Frituren of bakken komen zelden voor.
 
Voor verbetering en behandeling
Chinese functionele voeding is een mildere vorm van behandeling. Het is geschikt om ziekten te behandelen, uithoudingsvermogen op te bouwen en ziektes te voorkomen. Dit is een van de eigenschappen die medicinale diëten onderscheiden van andere medicijnen.
 
Heeft u vragen over het concept van een Chinees medicinaal dieet? Uw Chinees Geneeskundige van Gezondheidscentrum Serenita kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met mij op.
 
Terug naar de inhoud