Wat zijn Blue Zones?
Een Blue Zone is een gebied op de wereld waar mensen statistisch gezien langer leven en minder last hebben van chronische ziekten dan elders. Deze gebieden zijn benoemd door Dan Buettner, een journalist en avonturier die onderzoek heeft gedaan naar de gezondheid en levensstijl van mensen over de hele wereld.
De Blue Zones zijn:
- Sardinië, Italië
- Ikaria, Griekenland
- Nicoya, Costa Rica
- Okinawa, Japan
- Loma Linda, Californië, Verenigde Staten (deze Blue Zone is specifiek gericht op de Seventh-day Adventist-gemeenschap in Loma Linda)
Deze gebieden onderscheiden zich door een aantal gemeenschappelijke kenmerken die bijdragen aan een langer en gezonder leven. Deze omvatten een dieet dat voornamelijk bestaat uit plantaardig voedsel, zoals groenten en fruit en volle granen, regelmatige fysieke activiteit als een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven, sociale verbindingen, weinig stress en een gevoel van doel in het leven. Door deze factoren hebben de mensen in Blue Zones een hogere levensverwachting en minder last van ziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker.
Mensen in Blue Zones hebben over het algemeen een hogere levensverwachting dan mensen in andere gebieden op de wereld. In sommige Blue Zones hebben mensen een gemiddelde levensverwachting van meer dan 100 jaar.
Bijvoorbeeld, in de Blue Zone van Okinawa, Japan, is de levensverwachting van de inwoners een van de hoogste ter wereld. Volgens de World Health Organization (WHO) was de levensverwachting bij geboorte in Okinawa in 2020 85,5 jaar voor vrouwen en 78,5 jaar voor mannen.
In de andere Blue Zones zijn de levensverwachtingen ook hoger dan gemiddeld, met name vanwege de gezonde levensstijlen van de inwoners en het ontbreken van veel voorkomende ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Bijvoorbeeld, in de Blue Zone van Okinawa, Japan, blijven mensen over het algemeen gezond en actief tot op hoge leeftijd en hebben ze een lage incidentie van leeftijdsgerelateerde ziekten zoals dementie.
In Blue Zones blijven mensen over het algemeen gezonder en vitaler en met meer functionele onafhandelijkheid tot op hoge leeftijd, wat ook wel "gezonde veroudering" wordt genoemd. Er is geen vaste leeftijdsgrens waarop mensen in een Blue Zone als "oud" worden beschouwd, omdat de gezondheid en vitaliteit van mensen in deze gebieden sterk afhankelijk zijn van individuele factoren zoals genetica, levensstijl en omgeving.
Maar in de Blue Zone van Okinawa, bijvoorbeeld, hebben veel ouderen nog steeds een actieve levensstijl en genieten ze van tuinieren, wandelen en andere lichte vormen van beweging. Ze eten ook een dieet dat rijk is aan groenten, soja, vis en weinig vlees en zuivelproducten. Dit draagt bij aan hun langere levensverwachting en gezonde ouderdom.
Helaas valt Nederland niet onder de Blue Zones, maar dit betekend niet dat hun voordelen niet binnen ons bereik liggen. Integendeel, over 2 weken zal ik hier meer over vertellen.
Om alvast een tipje van de sluier op te lichten kan ik al verklappen dat de invalshoek ‘de biologische leeftijd’ zal zijn!